Artvin Balı Faydaları
Balın Sağlığa Faydaları
Bal onarır ve güç verir, vücudun koruyucu işlevlerini harekete geçirir, bağışıklığı yükseltir. Balın mükemmel bir ilaç olduğu kanıtlanmıştır. Geleneksel tıp, romatizmal ve soğuk algınlığı ile ilişkili diğer hastalıkların tedavisinde uzun süredir arı sokmalarını kullanmaktadır. Arı Zehri, sinir sistemi hastalıklarının ve kalp kasındaki değişikliklerin tedavisinde de etkiliydi. Ayrıca iltihabı azaltır.
Propolis, tıpta ve kozmetikte yaygın olarak kullanılmaktadır. Yaraların, yanıkların, donma tedavisinde kullanılır, akciğer tüberkülozu, bademcik iltihabı, deri hastalıkları, ağız mukozasında kullanılır ve tıbbi diş macunu ve kremlere eklenir.
Polene mucize ürün denir. Bal gibi, arılar için yiyecek görevi görür, proteinler ve vitaminler bakımından zengindir. Yağlar, mineral tuzlar, büyüme maddeleri, hormonlar içerir. Polenin kansızlık, halsizlik, halsizlik ve diğer birçok hastalık için kullanılması tavsiye edilir.
1- Bir yemek kaşığı bal (21 gram), fruktoz, glikoz, maltoz ve sukroz dahil olmak üzere 64 kalori ve 17 gram şeker içerir.
100 gram doğal bal şunları oluşturur:
Su- 17.10 g, proteinler- 07.3 g, yağlar- 0.0 g, karbonhidratlar- 82.4 g, B2 vitamini (riboflavin) - 0.038 mg., B3 Vitamini (niasin) - 0.121 mg. B5 Vitamini (pantotenik asit) - 0.068 mg., Vitamin B6 (piridoksin) - 0.024 mg. B9 vitamini (folasin) 2 mcg C Vitamini (askorbik asit) - 0.5 mg., Kalsiyum - 6 mg., Demir - 0.42 mg., Magnezyum - 2 mg., Fosfor - 4 mg., Potasyum - 52 mg., Sodyum - 4 mg., Çinko - 0.22 mg.z
Balın bileşimi biyolojik olarak aktif bitki bileşikleri ve antioksidanlar içerir. Daha koyu ballar bu bileşiklerden daha fazlasını içerir.
2- Bal, Doğal Bir Enerji Kaynağıdır
Bal, doğal şeker (yüzde 80), su (yüzde 18) ve mineraller, vitaminler, polen ve protein (yüzde 2) içerir. Balın “ideal yakıt” olarak adlandırılması şaşırtıcı değildir. O enerji kaynağıdır ki sporcular için egzersiz öncesi ve sonrası enerji kaynağı olarak idealdir.
3- Kaliteli bal antioksidan bakımından zengindir. Onlara enzimleri ve flavonoidler ve organik asitler gibi bileşikleri içerir. Antioksidanların kalp krizi, felç ve belirli kanser riskini azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca vizyonun korunmasına da yardımcı olabilirler. Bal içmek kan basıncında orta derecede bir düşüşe neden olabilir.
4- Balın kolesterol düzeyleri üzerinde olumlu bir etkisi vardır.
5- Bal mide ülserlerinde ve diğerlerinde ağrıyı azaltır, gastrointestinal bozuklukları tedavi eder.
6- Balın antibakteriyel, antifungal etkisi vardır.
7- Bal, öksürük ve boğaz tahrişini azaltır.
8- Bal bir probiyotiktir. 6 tipe kadar laktobasil ve 4 tip bifidobakteri içerir.
9- Bal, bağışıklık hücrelerinin üretimini uyararak bağışıklık sistemini güçlendirir.
10- Bal yemek sağlıklı kilo yönetimini destekler. Araştırmalar, şekeri bal ile değiştirmenin aslında kilo alımını önlemenin yanı sıra kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Sonuçlar ayrıca balın şekerle karşılaştırıldığında serum trigliserit seviyelerini düşürebildiğini gösteriyor.
Başka bir çalışma, taze balın iştahı bastıran hormonları aktive edebileceğini buldu.
Balın tehlikeleri hakkında. Balın da şeker olduğunu hatırlamak önemlidir, bu nedenle kalorisi çok yüksektir ve vücut ağırlığı artmış kişiler ve diyabetli hastalar tarafından taşınmamalıdır.
Büyük miktarlarda bal tüketimi obezite, şeker hastalığı ve yüksek insülin üretimiyle ilişkili diğer rahatsızlıklara katkıda bulunur.
Not! Bal 45 derecenin üzerinde ısıtıldığında tüm faydalı özelliklerini kaybeder. Bal gıda zehirlenmesine neden olabilir.