Kestane Balının Faydaları
Kestane Balının Sağlık Faydaları
Kendine özgü aromatik tadı ile kestane balı, yüksek mineralleri, güçlü antioksidan özellikleri ve antibakteriyel özellikleri ile vücuttaki birçok hastalığa karşı oldukça faydalıdır. Özellikle tarçın ve kestane balı birlikte tüketildiğinde vücut üzerindeki etkileri hemen fark edilir.
Yüksek fruktoz çok iyi bir enerji deposudur. Kestane balı fruktoz açısından oldukça zengindir. Vücut yorgunluğunuzdan kurtulmak için düzenli olarak kestane balı tüketebilirsiniz. Böylelikle yorgunluktan kurtularak kendinizi daha dinç hissedeceksiniz.
İçerdiği yüksek antioksidanlar sayesinde yaşlanmanın neden olduğu kırışıklıkları önler. Yaşlanmayı geciktirme özelliği cildinizin daha genç görünmesini sağlar.
Kestane balı bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece hastalıklara ve mikroplara karşı savaş.
B vitamini, C vitamini, mineraller ve demir bakımından zengin kestane balı kasları ve kemikleri güçlendirir, kan dolaşımını artırır. Karaciğer ve mide hastalıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır.
Ayrıca antioksidan bakımından da zengindir ve eklemlerde iltihaplanmaya neden olan artrit hastalıklarına iyi gelir.
Havalar soğuduğunda sık karşılaşılan grip, soğuk algınlığı ve soğuk algınlığına da karşıdır. Öksürük ve bademcik iltihabını etkiler.
Kestane balı göz hastalıklarında da etkilidir. Gözlerinizin daha iyi görmesine yardımcı olur. Ayrıca katarakt gibi göz hastalıkları riskini de azaltır.
Kestane balı, Potasyum, Magnezyum, Manganez ve Baryum gibi eser elementler bakımından zengindir (ve belki de en zengini), ancak kestane ağacı nedeniyle fruktoz ve Tanen bakımından da zengindir. Kestane balı doğal bir antiseptik baldır.
Bu bal, ona çok güçlü bir tat veren çok miktarda polen tanesi içerir. Bu, ana avantajlarından biridir, çünkü polenin güçlü varlığı, kan dolaşımına yardımcı olan besin değerini arttırır ve aynı zamanda çok iyi bir toniktir.
Kestane ham balı dünyadaki en zengin antioksidan baldır. Tıbbi değeri yüksek, doğal antiseptik özelliklere sahip bir baldır.
Kestane balı, özellikle idrar ve sindirim sistemlerinde faydalı olan, bağırsaklara antimikrobiyal etki sağlayan, lekeleyici, dezenfekte edici ve iyileştirici özelliklere sahiptir. Aktif olan herkese, yaşlılara ve Prostatis veya Prostatit ile sorunları olan herkese tavsiye edilir.
Dünyada balın yaygın olarak kullanılmadığı ve kültürel diyetin bir parçası olarak kutlanmadığı neredeyse hiçbir bölüm yoktur. Balı doğrudan yiyebilir, reçel gibi ekmeğin üzerine koyabilir, meyve suyu veya şeker yerine herhangi bir içecekle karıştırabilir veya ilaç yapmak için ılık su, limon suyu, tarçın ve diğer otlarla karıştırabilirsiniz. Tadı ve sağlık yararları nedeniyle herkes tarafından beğenilir, bu da onu son derece kullanışlı ve çok yönlü kılar.
Doğal antibakteriyel. Kestane balı, doğal olarak oluşan bir antimikrobiyal olan hidrojen peroksit içeriğinden elde edilen etkileyici doğal antibakteriyel özellikleriyle bilinir. Ayrıca, düşük nem içeriği ve yoğunluğu, bakteri sayısını azaltarak antibakteriyel etkilerine daha da katkıda bulunur. Araştırmalar, balın Staphylococcus aureus, Escherichia coli vb. ve Candida albicans gibi mantarların büyümesini engelleyebileceğini, bakteri yükünü azaltarak yara iyileşme süresini iyileştirdiğini ve solunum yolu enfeksiyonlarından sonra daha hızlı iyileşmeyi desteklediğini göstermektedir.
İmmünomodüle edici özellikler. Kestane balının bağışıklık düzenleyici özelliklerinin, genel olarak daha yüksek polen içeriğinin bir sonucu olduğuna inanılmaktadır. Polen, nektarı topladığında bal arısının vücuduna bağlanır ve balın bir parçası haline gelir. Çalışmalar, polenin histamin salınımını mast hücrelerinden (bir tür beyaz kan hücresi) engellediğini ve potansiyel olarak anti-alerjik etkilere katkıda bulunduğunu göstermektedir.
Dahası, beyaz kan hücrelerini üreten organların iyi çalışması için gerekli olan önemli besinleri biriktirmesine yardımcı olarak bağışıklık sistemine daha fazla fayda sağlar. Bununla birlikte, zaten kestane poleni veya bal arısı enzimlerine alerjiniz varsa, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyonu tetikleyeceği için tüketimden kaçınılmalıdır.
Anti-enflamatuar etki. Antioksidan polifenoller ve kestane balının diğer benzersiz bileşenleri, genel anti-inflamatuar etkilerinden sorumludur. Balın boğaz ağrısı, yara iyileşmesi, ülser ve hatta sivilceye yardımcı olabilmesi ve daha hızlı bir iyileşmeyi destekleyebilmesi, iltihap azaltıcı etkisi ve antibakteriyel özelliklerinden kaynaklanmaktadır.
Boğaz ağrısı ve gastrite iyi gelir. Kestane balı viskozdur ve düşük nem içeriğine sahip olup, boğaz veya mide astarı üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak yatıştırıcı etkisine katkıda bulunur ve daha fazla tahrişi önlerken iyileşmesine izin verir. Bu nedenle bal çaya eklenir veya yemeden önce çiğ olarak tüketilir ve solunum yolu enfeksiyonları, yaralar, gastrit ve ülserlere yardımcı olduğu söylenir.
Cilt bakımı için harika. Hafifçe sıkılaştıran tanen içeriği nedeniyle kestane balı, cildi geçici olarak sıkılaştırmaya ve daha genç ve taze bir görünüm kazandırmaya yardımcı olabilir. Üstelik yüz maskesi olarak uygulandığında cildi yumuşatır ve gözeneklerin açılmasına yardımcı olur. Antibakteriyel özelliklerinden dolayı, bakteri sayısını azaltmaya yardımcı olabilir ve muhtemelen daha ciddi akne oluşumlarını önleyebilir.
Antioksidan bakımından zengindir. Kestane veya orman balları gibi daha koyu ballar, hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyan ve oksidatif stresi ve ardından hücre hasarını eğiten antioksidan polifenoller bakımından zengindir. Balın kirlilik, ilaç, stres ve diğer benzer faktörlerden kaynaklanan oksidasyonu önlemeye yardımcı olduğuna inanılıyor.
Zengin beslenme profili. Daha koyu bir bal olan kestane balı, başta C vitamini, potasyum, manganez, demir, bakır, eser miktarda amino asit ve diğer besinler olmak üzere diğer çeşitlere göre daha yüksek miktarda vitamin ve mineral içeren üstün bir beslenme profiline sahiptir. C vitamini harika bir antioksidan ve antiinflamatuardır, demir anemiyi önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olurken, potasyum sinir sistemi ve kalp damar sağlığı için harikadır.
Enerji verici eylem. Kestane balındaki doğal şekerler, vitaminler ve mineraller enerji seviyelerini geri kazanmaya ve doğal olarak yorgunlukla mücadele etmeye yardımcı olur.
Sivilce sorunu birçok insanın yaşadığı sorunlardan biridir. Kestane balı antibakteriyel etkisiyle sivilceye iyi gelir. Yulaf unu ile karıştırarak kestane balını yüzünüze maske olarak uygulayabilirsiniz. Aynı zamanda cilt soyulmasını da azaltır.
İçerdiği yüksek antioksidanlar sayesinde yaşlanmanın neden olduğu kırışıklıkları önler. Yaşlanmayı geciktirme özelliği cildinizin daha genç görünmesini sağlar.
Kestane balı sizi kalp hastalıklarına karşı korur. Kolesterolü düşürerek kalp krizini önlemeye yardımcı olur. Kalp ritmini güçlendirir.
Havalar soğuduğunda sık karşılaşılan grip, soğuk algınlığı ve soğuk algınlığına da karşıdır. Öksürük ve bademcik iltihabını etkiler.
Kestane balı göz hastalıklarında da etkilidir. Gözlerinizin daha iyi görmesine yardımcı olur. Ayrıca katarakt gibi göz hastalıkları riskini de azaltır.
Kestane balı sindirim sistemine iyi gelir. Kabızlık sorununu ortadan kaldırır. Aynı zamanda sabah ve akşam kestane balı düzenli olarak tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur.